Produkty

Kasza gryczana

Kasza gryczana

Kasza gryczana to kasza wytwarzana z gryki. Zawiera bardzo dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka z kaszy gryczanej są dużo bardziej wartościowe niż białka zbóż. Zawiera witaminy B1 oraz PP, dodatkowo jest źródłem wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz. Dodatkowo jest idealna dla osób dbających o linię.

Może być serwowana z mięsami, rybami (zobacz przepis na kaszę gryczaną z tuńczykiem), sosami i warzywami (zobacz przepis na kaszę gryczaną z warzywami). Świetnie się komponuje z wieprzowiną i wołowiną.

Więcej na temat kaszy gryczanej znajdziesz tutaj.

Zobacz artykuł: Trzy odsłony kaszy!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
336.0 12.6 3.1 69.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >