Produkty

Kasza manna

Kasza manna

Kasza manna to drobnoziarnista kasza pozyskiwana z pszenicy. Często nazywana grysikiem.

Jest bardzo drobną kaszą pszenna zawierającą dużą ilość jodu. Jest również źródłem błonnika, witamin oraz minerałów. Jest lekkostrawna i szybka w przygotowaniu, przez co jest chętnie podawana dzieciom. Kasza manna wskazana jest dla ludzi z nadciśnieniem, chorobami pęcherzyka żółciowego, problemami z wątrobą i trzustka.

Można z niej przygotować zupy mleczne, kremu, budynie, desery mogą być również zamiennikiem makaronu do rosołu, zupy pomidorowej, ziemniaczanej lub grzybowej.

Zobacz książkę kucharską: Kasza Manna!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
348.0 8.7 1.3 76.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >