Produkty

Kefir

Kefir

Kefir to napój z fermentowanego mleka. Jest jednym z najbardziej wartościowych i odżywczych napojów fermentowanych. Pochodzi z rejonów Kaukazu. Ma przyjemny, lekko kwaśny, orzeźwiający smak. Jest naturalnym priobiotykiem.

Regularne spożywanie kefiru stymuluje układ odpornościowy, ułatwia trawienie, obniża produkowanie gazów w jelicie oraz wspomaga obniżanie złego cholesterolu. Jest doskonałym źródłem wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B.

Kefir może być bazą do koktajli (zobacz przepis na orzeźwiający kefir) i szejków. Może służyć jako polewa do owoców lub jako samodzielny napój.

Zobacz artykuł: Kolorowe ochłodzenie!

Więcej na temat kefiru znajdziesz tutaj.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >