Produkty
Kefir to napój z fermentowanego mleka. Jest jednym z najbardziej wartościowych i odżywczych napojów fermentowanych. Pochodzi z rejonów Kaukazu. Ma przyjemny, lekko kwaśny, orzeźwiający smak. Jest naturalnym priobiotykiem.
Regularne spożywanie kefiru stymuluje układ odpornościowy, ułatwia trawienie, obniża produkowanie gazów w jelicie oraz wspomaga obniżanie złego cholesterolu. Jest doskonałym źródłem wapnia, fosforu, białka i witamin z grupy B.
Kefir może być bazą do koktajli (zobacz przepis na orzeźwiający kefir) i szejków. Może służyć jako polewa do owoców lub jako samodzielny napój.
Zobacz artykuł: Kolorowe ochłodzenie!
Więcej na temat kefiru znajdziesz tutaj.
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Na skróty