Produkty

Kiwi

Kiwi

Kiwi to owoc drzewa o nazwie aktinidia, występującego w klimacie umiarkowanym. Kiwi jest owalną jagodą z licznymi nasionami i dosyć mięsistą strukturą. Ma bardzo charakterystyczną, zieloną barwę.

Kiwi jest doskonałym źródłem witaminy C, A, E, K, B oraz potasu, cynku, wapnia, magnezu i kwasu foliowego. Regularne spożywanie pomoże uniknąć przeziębień, wzmocnić organizm oraz ukoić nerwy. Kiwi dobroczynnie wpływa na układ kostny, nerwowy oraz mięśniowy, a dodatkowo dotlenia mózg, kontroluje ciśnienie oraz wspiera pracę nerek.

Kiwi można spożywać na surowo, oraz można dodawać do ciast, deserów oraz sałatek.

Nie nadaje się do galaretek, która nie stężeje po dodaniu kiwi.

Zobacz artykuł: Zielony superowoc!

Więcej na temat kiwi znajdziesz tutaj.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
56.0 0.9 0.5 13.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >