Produkty

Kokos

Kokos

Kokos jest orzechem rosnącym na palmie kokosowej. Prawdopodobnie pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodniej Ameryki Południowej. Obecnie palma jest uprawiana wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich.

Miąższ kokosa jest biały i twardy, w smaku ma lekko gorzki posmak. Wysuszony miąższ, czyli tak zwane kopra składa się w prawie 70 proc. z tłuszczu.

Z miąższu kokosa można również wycisnąć olejek, który ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze. Olejek można dodawać do potraw  lub stosować jako kosmetyk.

W samym środku kokosa znajduje się sok, popularnie nazywany mlekiem kokosowym. Sok składa się z wody, cukru, błonnika, białka, przeciwutleniaczy, soli mineralnych, witamin i minerałów.

Kokos ma wiele zastosowań w kuchni, przede wszystkim przy pieczeniu ciast, ciasteczek, muffinek i przy wykonywaniu różnych deserów i alkoholi.

Zobacz książkę kucharską: Kokos!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
354.0 3.3 33.5 15.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >