Produkty

Koper włoski

Koper włoski

Koper włoski, znany również jako fenkuł włoski, to gatunek rośliny zaliczanej do rodziny selerowatych. Jest uprawiany w Mikronezji, Australii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii, Meksyku, USA oraz w Ameryce Środkowej i Południowej.

Koper włoski jest bogatym źródłem witaminy C, B, potasu, magnezu, fosforu oraz wapnia. Łagodzi bóle brzucha i pomaga w trawieniu.

Koper włoski może być podawany na wiele sposobów: może być grillowany, duszony albo pieczony. Świetnie się nadaje do zup, potraw wegetariańskich (zobacz przepis na danie z fenkułem), mięs oraz ryb. W sałatce najlepiej komponuje się z pomarańczą oraz z selerem (zobacz przepis na sałatkę z kopru włoskiego).

Zobacz więcej na temat kopru włoskiego!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
31.0 1.2 0.2 7.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >