Produkty

Korzeń pietruszki

Korzeń pietruszki

Pietruszka zwyczajna to gatunek rośliny należącej do rodziny selerowatych. Występuje na Bałkanach, północno-zachodnich terenach Afryki, Wyspach Kanaryjskich, w całej Europie i Australii.

Pietruszka jest rośliną uprawną. Spożywany jest zarówno jej korzeń, jak i zielone liście. Jest źródłem witaminy C, żelaza oraz prowitaminy A.

Korzeń pietruszki ma bardzo charakterystyczny i intensywny smak oraz aromat, przez co chętnie jest stosowany w kuchni.

Najczęściej używa się go do gotowania zup, mięs, ryb (zobacz przepis na dorsza w młodych jarzynach) oraz do sałatek. Korzeń pietruszki można podawać jako samodzielną potrawę - w postaci słodkiej (zobacz przepis na słodką pietruszkę) albo słonej (zobacz przepis na smażoną pietruszkę).

Zobacz więcej przepisów z pietruszką!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
38.0 2.6 0.5 10.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >