Produkty

Korzeń selera

Korzeń selera

Seler zwyczajny to roślina należąca do rodziny selerowatych. Uprawiana jest na terenach Europy, Azji i Ameryki Północnej.

Korzeń selera jest źródłem witamin A, E, C, B, PP oraz kwasu foliowego. Dodatkowo zawiera fosfor, wapń, potas, cynk, magnez oraz żelazo. Seler wspomaga pracę nerek, serca, likwiduje zaparcia, ułatwia trawienie i działa moczopędnie. Jest warzywem niskokalorycznym, więc może być stosowany przez osoby odchudzające się.

Seler idealnie się sprawdza w kuchni. Bardzo chętnie się go stosuje do robienia zup, sałatek, surówek, mięs i ryb.

Zobacz książkę kucharską: Seler!

Zobacz artykuł: Ujemne kalorie. Prawda czy mit?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

 

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
21.0 1.6 0.3 7.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >