Produkty

Krewetki

Krewetki

Krewetki są skorupiakami występującymi w przybrzeżnych strefach mórz i oceanów. W Europie łowi się ich najwięcej w rejonach Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Francji i Włoch.

Te owoce morza są bardzo dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, selenu, miedzi, potasu i fosforu. Mają bardzo niską zawartość tłuszczu.

Krewetki stanowią pyszne uzupełnienie diety, jednak przy ich zakupie należy zwrócić uwagę na zapach oraz kolor pancerzyka. Świeże krewetki mogą być przechowywane w lodówce tylko przed dwa dni.

Krewetki mogą być podane jako przystawka, danie główne, dodatek lub baza do zup i sałatek.

Zobacz artykuł: 10 potraw, które przygotujesz w kwadrans!

Zobacz wiecej przepisów z krewetkami!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >