Produkty

Kukurydza

Kukurydza

Kukurydza zwyczajna to roślina z rodziny wiechlinowatych, pochodząca z Meksyku. Obecnie kukurydza jest jedną z najpowszechniej uprawianych roślin na świecie.

Świeża kukurydza jest doskonałym źródłem potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, cynku i jodu. Dodatkowo zawiera bardzo dużo skrobi, błonnika, białka, witamin z grupy B oraz prowitaminę A. Kukurydza nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać osoby na diecie bezglutenowej.

Kukurydza jest bardzo popularna w Ameryce Północnej i Południowej, gdzie stanowi podstawę wielu dań, między innymi tortilli, nachos i tacos. W Europie popularna jest mamałyga wyrabiana z mąki kukurydzianej.

Najchętniej kukurydzę dodaje się do sałatek, zapiekanek, surówek, mięs, do zup oraz kremów. Kolbę kukurydzy można również w całości ugotować albo grillować. Popularny na całym świecie popcorn jest wykonywany z prażonych ziaren kukurydzy.

Zobacz artykuł: Sezon na kukurydzę!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
287.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >