Produkty

Kukurydza konserwowa

Kukurydza konserwowa

Kukurydza zwyczajna to roślina z rodziny wiechlinowatych. Można ją stosować w kuchni w postaci świeżej lub konserwowej.

Kukurydza konserwowa jest źródłem potasu, miedzi, magnezu, żelaza, wapnia, sodu, cynku i jodu. Dodatkowo zawiera bardzo dużo skrobi, błonnika i cukru. Kukurydzę konserwową można przyrządzić samodzielnie w domu lub kupić w sklepie. Sklepowa puszka z kukurydzą zawiera zalewę, która złożona jest zazwyczaj z soli, wody i niewielkiej ilości cukru.

Kukurydza konserwowa jest bardzo chętnie stosowana w kuchni. Można ją spożywać bezpośrednio po wyciągnięciu z puszki, dodawać do sałatek, surówek, ryżu, makaronu, mięs, ryb, zup, chłodników albo kremów.

Zobacz artykuł: Sezon na kukurydzę!

Zobacz więcej przepisów z kukurydzą konserwową!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
102.0 2.9 1.2 23.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >