Produkty

Kurczak

Kurczak

Kura domowa to ptak hodowlany z rodziny kurowatych. Ma bardzo wiele odmian, hodowanych na całym świecie, o różnorodnym zastosowaniu. Kura dostarcza dwa bardzo ważne produkty żywieniowe - jaja oraz mięso.

Kury nieśne od 5-7 miesiąca do około 13 roku życia znoszą jaja, których nie wysiadują. Każda kura jest w stanie znieść około 230 do 320 jaj rocznie.

Kury mięsne czyli tak zwane brojlery to drób, który jest intensywnie tuczony i przeznaczony na ubój. Brojlery maja bardzo duży przyrost wagi w stosunkowo krótkim czasie, przez co są tanie w produkcji i hodowane na skalę przemysłową.

Mięso kurczaka zaliczane jest do mięs białych, czyli zdrowszych, ze względu na mniejszą ilość tłuszczów nasyconych. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów egzogennych, wielu witamin i składników mineralnych.

Kurczak jest lekkostrawnym mięsem, dzięki czemu może być podawany osobom o delikatnym przewodzie pokarmowym, dzieciom oraz osobom z problemami z układem krążenia.

Kurczak jest bardzo chętnie spożywany przez sportowców ze względu na dużą zawartość białka i niską kaloryczność.

Kurczak w kuchni może służyć do robienia wywarów, sosów i bulionów. Dodatkowo można go gotować, dusić, podsmażać, smażyć, piec i grillować. Świetnie pasuje do ryżu i do makaronu. Idealnie się z nim komponują takie przyprawy jak bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, chili, czerwona papryka i czosnek.

Niewskazane jest spożywanie kurczaka na surowo.

Zobacz artykuł: Skrzydełko czy nóżka?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
121.0 21.8 3.7 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >