Produkty

Kuskus

Kuskus

Kuskus to tradycyjny produkt spożywczy, który niegdyś był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w kamiennych żarnach. Kuskus łączy w sobie cechy makaronu oraz kaszy.

Obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody i dodatków. Istnieją dwa sposoby przyrządzenia kuskusu - poprzez gotowanie go na parze ponad gotującym się mięsem lub warzywami albo zalanie wrzątkiem i odstawienie na kilka minut, tak, aby odpowiednio nasiąknął woda. Prawidłowo przygotowany kuskus powinien być sypki. Wodę do zalania kuskusu można posolić i zmieszać z odrobiną oliwy. Stosuje się także zalewanie go bulionem.

Bardzo dobrze się komponuje z mięsem, a w szczególności z baraniną i drobiem.

Można go podawać po uprzednim podsmażeniu z warzywami. Idealnie pasuje do sałatek i sosów.

Zobacz książkę kucharską: Kuskus!

Zobacz artykuł: Kulinarna podróż po Afryce!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >