Produkty

Laska wanilii

Laska wanilii

Wanilia płaskolistna to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych. Występuje w stanie dzikim w lasach tropikalnych w Ameryce Południowej i Środkowej.

Laska wanilii to zielona, strąkokształtna, nie w pełni dojrzała torebka nasienna, która jest zbierana, a następnie poddawana fermentacji i suszeniu. Wanilia jest popularna również w formie proszku, olejku lub cukru waniliowego (musi zawierać co najmniej 27 proc. wanilii).

Wanilia Jest bardzo często wykorzystywana do przyprawiania deserów, lodów, ciastek, likierów oraz czekolady. Bardzo chętnie stosowana jest również w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.

Wanilia jest również pomocna w stanach gorączkowych, zaburzeniach trawienia i przy niedoborze żelaza.

Zobacz artykuł: Cukier wanilinowy i wanilia - co mają wspólnego?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
288.0 0.1 0.0 12.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >