Produkty

Łosoś

Łosoś

Łosoś to ryba należąca do rodziny łososiowatych. Występuje w północnej części Atlantyku - od wybrzeży Portugalii po Morze Białe, Północne i Bałtyk. Łosoś jest rybą drapieżną, żywi się mniejszymi rybami i skorupiakami.

Łosoś jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, A, D oraz C. Jest również bogaty w cynk, selen, potas, w kasy Omega-3 oraz w Omega-6. Mimo że łosoś jest bardzo tłusty, to zaliczany jest do najzdrowszych ryb. W sklepach dostępne są najczęściej łososie hodowane na specjalnych farmach. Takie ryby są znacznie mniej zdrowe, a podejrzewa się, że są wręcz szkodliwe, ze względu na duże nagromadzenie toksyn, antybiotyków i różnego rodzaju "chemii". Także łosoś wędzony nie jest dla nas zdrowy. Lepszą alternatywą są trudniejsze do zdobycia łososie dzikie, wyławiane np. na Pacyfiku.

Łosoś ma bardzo charakterystyczny, różowy kolor mięsa, który jest spowodowany jedzeniem skorupiaków. Ma łagodny smak.

Można go podawać na wiele sposobów - po podduszeniu, usmażeniu, upieczeniu albo zgrillowaniu. Bardzo dobrze smakuje z czosnkiem, szpinakiem, porem i cebulą.

Zobacz artykuł: Łosoś na stół!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >