Produkty

Majonez

Majonez

Majonez to zimny sos o szerokim zastosowaniu w kuchni. Początkowo majonez był wyrabiany w domach na bieżące potrzeby, jednak w XX wieku zaczęto go wyrabiać przemysłowo. Tradycyjny majonez wyrabiany jest z oliwy z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiany octem winnym, cytryną, solą oraz białym pieprzem.

Występują cztery rodzaje majonezu:

- majonez stołowy - zwykły majonez;
- majonez sałatkowy - tańszy, gorszy gatunkowo, ze względu na wodę, która jest głównym składnikiem i ze względu na środki chemiczne używane do zagęszczenia;
- sos majonezowy - majonez o płynnej konsystencji;
- majonez dekoracyjny - gęsty, ułatwiający dekorowanie potraw.

10 płaskich łyżek majonezu dostarcza człowiekowi całą dzienną dawkę cholesterolu i tłuszczu.

Może być dodawany do sosów, sałatek warzywnych, surówek jako ozdoba na talerzu oraz aby wzbogacić smak mięs.

Zobacz przepisy na sałatki warzywne!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
663.0 1.0 71.8 3.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >