Produkty
Majonez to zimny sos o szerokim zastosowaniu w kuchni. Początkowo majonez był wyrabiany w domach na bieżące potrzeby, jednak w XX wieku zaczęto go wyrabiać przemysłowo. Tradycyjny majonez wyrabiany jest z oliwy z dodatkiem surowego żółtka, przyprawiany octem winnym, cytryną, solą oraz białym pieprzem.
Występują cztery rodzaje majonezu:
- majonez stołowy - zwykły majonez;
- majonez sałatkowy - tańszy, gorszy gatunkowo, ze względu na wodę, która jest głównym składnikiem i ze względu na środki chemiczne używane do zagęszczenia;
- sos majonezowy - majonez o płynnej konsystencji;
- majonez dekoracyjny - gęsty, ułatwiający dekorowanie potraw.
10 płaskich łyżek majonezu dostarcza człowiekowi całą dzienną dawkę cholesterolu i tłuszczu.
Może być dodawany do sosów, sałatek warzywnych, surówek jako ozdoba na talerzu oraz aby wzbogacić smak mięs.
Zobacz przepisy na sałatki warzywne!
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
663.0 | 1.0 | 71.8 | 3.1 |
Na skróty