Produkty

Mak

Mak

Mak to rodzaj rośliny należącej do rodziny makowatych. Pochodzi z Euroazji, Afryki i Ameryki Północnej. Mak posiada około 100 różnych odmian.

Mak polny jest źródłem czarnych lub białych ziarenek używanych do różnego rodzaju wypieków. Mak lekarski służy do wytwarzania heroiny, opium i morfiny.

Nasiona maku zawierają 40 proc. tłuszczu, 20 proc. białka, witaminy A, C, D, E, B3, sole mineralne i inne substancje. Są źródłem kwasu linolowego, który chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu. Mak ułatwia również pracę układu pokarmowego.

Idealnie nadają się do różnych wypieków, ciast i deserów. Obecnie w sklepach jest dostępna masa makowa lub sypki mak.

Biały mak używany jest do tradycyjnych rogali świętomarcińskich, o których pisaliśmy tutaj.

Zobacz artykuł: Kulinarne tradycje Polaków!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
525.0 18.0 41.6 28.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >