Produkty

Mąka

Mąka

Mąka to produkt, który powstaje z rozdrobnienia ziarna zbóż. Jest sypka i posiada bardzo drobną strukturę. Rodzaj ziarna przeznaczonego na mąkę determinuje jej przeznaczenie.

Najczęściej mąkę produkuję się z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, kukurydzy, ryżu, soi, gryki i grochu. Mąka przeznaczona do produkcji chleba jest z pszenicy i żyta.

Tradycyjnie zboże było mielone w młynach za pomocą żaren.

Mąka stanowi podstawę wielu produktów. Przede wszystkim na jej bazie powstaje chleb, bułki i różne rodzaje pieczywa, które są zależne od rodzaju mąki. Oprócz tego ciasta, torty, muffiny i wiele innych cukierniczych wypieków i deserów. Może być używana do zagęszczania zup, sosów i produkcji makaronów.

Zobacz artykuł: Człowiek i zboże!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >