Produkty

Mąka krupczatka

Mąka krupczatka

Mąka krupczatka to rodzaj mąki pszennej. Jest to typ mąki gruboziarnistej. Jest najgrubszą mąką pszenną stosowaną w kuchni polskiej.

Mąka krupczatka charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału pszenicy. Ma jasno-kremową barwę. Jeżeli jest przechowywana w sposób niewłaściwy, to jej zapach staję się nieprzyjemny i ma lekko kwaśny smak.

Mąka krupczatka zazwyczaj stosowana jest do wypieków lekkich (zobacz przepis na ciasto cygańskie z makiem), kruchych (zobacz przepis na kruche ciasteczka) lub półkruchych ciast, makaronów, sosów lub panierek.

Zobacz artykuł: Człowiek i zboże!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
354.0 10.8 1.2 73.4
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >