Produkty

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana to mąka, którą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Zawiera ona bardzo dużo wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witaminę E i A, żelazo, fosfor, magnez, selen, kobalt, potas i błonnik pokarmowy.

Mąka kukurydziana zawiera dużo skrobi, co pozytywnie wpływa na jakość wypieków. Dodanie mąki kukurydzianej do wypieku powoduje powstanie drobnych porów w strukturze ciasta oraz sprawia, że wypiek ma ładny, złoty kolor.

Idealnie nadaje się do wypieku biszkoptów, naleśników, bułeczek, ciasta na pizzę, racuchów i placków.

Zobacz artykuł: Człowiek i zboże!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
375.0 5.6 1.0 82.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >