Produkty

Makaron

Makaron

Makaron to produkt, który wykonywany jest z mąki i wody. Jeżeli do ciasta na makaron dodajemy jaja, wtedy jest to makaron jajeczny.

Makaron posiada bardzo dużo kształtów. Najbardziej popularne to:

muszelki,
świderki,
- wstążki,
- kokardki,
rurki,
- nitki,
- spaghetti.

Ważnym elementem procesu produkcji makaronów jest suszenie go tuż po uformowaniu. Następnie makaron jest pakowany i gotowy do sprzedaży.

Makaron kupiony w sklepie jest półproduktem i przed spożyciem należy go ugotować - wyjątkiem jest makaron chiński, który może być podawany bez uprzedniej obróbki termicznej. Makaron może być również przygotowywany w warunkach domowych.

Jest podstawą kuchni włoskiej, gdzie dodawany jest do bardzo wielu potraw. Najbardziej popularnymi daniami z makaronu są spaghetti, lasagnia i pesto.

W Polsce makaron stosowany jest przede wszystkim jako dodatek do zup i sosów. Może być podawany na słodko z serem i owocami.

Zobacz artykuł: Jedziemy do Włoch!

Zobacz więcej na temat: makaronu!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >