Produkty

Makaron rurki

Makaron rurki

Makaron penne to jeden z najbardziej znanych i popularnych makaronów o kształcie skośnej rurki o gładkiej lub karbowanej powierzchni.

Makaron może być robiony z pszenicy durum, ryżu lub kukurydzy. Można spotkać penne z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku, które zmieniają kolor makaronu na zielonkawy i czerwonawy.

Makaron powinien być przechowywany w suchym i chłodnym pomieszczeniu, aby jak najdłużej zachował swój smak i kształt.

Penne świetnie się nadaje do sosów, zup, gulaszy, zapiekanek. Może być również z powodzeniem spożywany na zimno z sałatkami. Najlepiej smakuje przygotowany al dente.

Zobacz, jakie są jeszcze rodzaje makaronu!

Zobacz książkę kucharską: makarony!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
345.0 15.2 1.3 68.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >