Produkty

Maliny

Maliny

Malina to gatunek rośliny z rodziny różowatych. Jest uprawiana w wielu regionach świata, natomiast w stanie dzikim występuje w prawie całej Europie i sporej części Azji.

Owoc maliny to skupisko małych, czerwonych lub różowych, miękkich małych pestkowców. Mają zazwyczaj bardzo słodki smak i aromat.

Owoce mają działania napotne oraz wzmacniające, ze względu na dużą zawartość witamin, w tym witaminę C. Liście malin mają właściwości moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawiające przemianę materii.

Napary oraz soki z malin są bardzo chętnie stosowane podczas przeziębień i gryp.

Owoce są bardzo smaczne i słodkie, przez co można je spożywać na surowo lub wykonywać z nich przetwory, takie jak soki, dżemy, kompoty, marmolady oraz konfitury. Idealnie pasują do deserów, ciast, tortów i drożdżówek.

Zobacz artykuł: Maliny - zdrowia cud!

Zobacz artykuł: Malinowy sposób na duchy!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
29.0 1.3 0.3 12.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >