Produkty

Mandarynki

Mandarynki

Mandarynka to gatunek roślin z rodziny rutowatych. Jest uprawiana w wielu rejonach świata, gdzie występuje klimat tropikalny lub subtropikalny.

Owoce mandarynki posiadają bardzo słodki lub słodko-kwaśny smak, który jest zależny od odmiany. Z wyglądu przypominają pomarańcze, jednak są od nich dużo mniejsze, maja więcej pestek oraz łatwiej jest w ich przypadku oddzielić skórkę od miąższu.

Mandarynki są doskonałym źródłem witaminy A, C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, sodu, żelaza oraz cynku. Są także owocami niskokalorycznymi.

Mandarynki oraz drzewo mandarynkowe mają bardzo charakterystyczny i intensywny aromat, dzięki czemu wytwarza się z nich olejki eteryczne, które później są wykorzystywane w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym.

Mandarynki można jeść na surowo lub wykonywać z nich różne desery, ciasta, muffiny i drożdżówki. Można z nich wykonać dżemy, soki oraz konfitury.

Zobacz artykuł: Azjatycki grill!

Zobacz więcej o mandarynkach!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
42.0 0.6 0.2 11.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >