Produkty
Mango indyjskie to gatunek drzew należących do rodziny nanerczowatych. Pochodzi z terenów Indii, Malezji, Chin i Filipin, obecnie uprawiane jest na obszarach o klimacie zwrotnikowym.
Owoce mango są wydłużone i lekko spłaszczone, zawierają soczysty i słodki miąższ oraz dużą pestkę. Skórka jest bardzo twarda, więc usuwa się ją, mimo, że jest jadalna. Miąższ owocu jest soczysty, ma jednak włóknistą strukturę. Niektóre gatunki mają żywiczny posmak.
Mango jest idealnym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B3, wapnia, fosforu, żelaza, sodu, potasu, magnezu oraz błonnika.
Mango można spożywać na surowo lub dodawać do ciast, deserów, tortów, lodów, sorbetów i koktajli. Można z nich również robić przetwory takie jak dżemy, soki i marmolady.
Zobacz artykuł: (Nie)typowe łączenia smaków!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
67.0 | 0.5 | 0.3 | 17.0 |
Na skróty