Produkty

Margaryna

Margaryna

Margaryna to produkt spożywczy, zawierający 40 - 80 proc. tłuszczu. Należy do grupy tłuszczów jadalnych. Posiada twardą lub miękką konsystencję.

Margaryna jest zazwyczaj stosowana do smażenia oraz pieczenia, może być używana również do smarowania chleba, jako zamiennik masła.

Margaryna nie jest wskazana dla ludzi dbających o linię, ponieważ jest bardzo kaloryczna. Osoby z podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą powinny ograniczyć jej spożycie.

Można ją używać do pieczenia ciast, babeczek oraz do wytwarzania mas i kremów do tortów. Często jest używana do pieczenia mięs oraz do smażenia.

Zobacz artykuł: Kanapki nie muszą być nudne!

Zobacz przepisy z margaryną!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
540.0 0.0 60.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >