Produkty

Marmolada

Marmolada

Marmolada to przetarte owoce gotowane z bardzo dużą ilością cukru. Owoce, z których robi się marmoladę są bardzo dokładnie rozgotowywane oraz przecierane, tak aby tworzyły spójną masę, bez żadnych wyczuwalnych kawałków. Marmolada jest bardzo słodka ze względu na cukier, którego musi być powyżej 50 proc. wagi składników.

Do przygotowania marmolady można użyć praktycznie wszystkich owoców. Najchętniej przygotowuje się ją z owoców, których miąższ się szybko rozpada i nie wymaga zbyt długiego gotowania. Najlepsze owoce to jabłka, gruszki, truskawki, maliny, pigwy, dynie i pomarańcze. Najbardziej popularna marmolada wykonywana jest z płatków róży, która później bardzo chętnie jest używana w cukiernictwie, np. do nadziewania pączków.

Marmolada zazwyczaj stosowana jest jako smarowidło na chleb, tosty lub do słodkich bułeczek. Może stanowić masę do ciasta lub tortów. Marmolada żurawinowa może być spożywana wraz z mięsem.

Zobacz artykuł: Owocowe przysmaki na zimę!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >