Produkty

Mascarpone

Mascarpone

Mascarpone to rodzaj maślanego i słodkiego sera, pochodzącego z północnych Włoch.

Serek mascarpone jest produkowany ze śmietanki, która pochodzi z krowiego mleka. Jest to tłusty, kremowy ser o białym kolorze. Nie posiada skórki, ani nie dojrzewa. W smaku ma maślany, kremowy smak. Bardzo szybko kwaśnieje, dlatego należy go spożywać, gdy jest świeży.

Z serka mascarpone można wykonywać różne desery i masy, które mogą być słodkim dodatkiem do owoców. Można go stosować jako smarowidło do chleba lub jako bazę do sosów.

Serek mascarpone stanowi podstawę do wykonania tiramisu i trifle.

Zobacz artykuł: Trifle, Rodgrod i Cranachan!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >