Produkty

Maślanka

Maślanka

Maślanka to napój mleczny, który powstaje po przez oddzielenie tłuszczu od kwaśnej śmietany przy wyrobie masła.

Maślanka jest produktem bogatym w lecytynę, białko, witaminy z grupy B, wapń oraz kwas mlekowy. Naturalna maślanka nie zawiera cukru i ma bardzo niską zawartość tłuszczu przez co jest idealna dla osób dbających o linię.

Posiada kwaskowaty smak, jest więc idealnym orzeźwieniem podczas upałów.

Maślanka może być spożywana samodzielnie lub można ją wykorzystać do produkcji ciast, deserów i koktajli owocowych lub warzywnych. Może być stosowana do zabielania zup albo jako bazę do chłodników i kremów.

Zobacz artykuł: Co pić w upały?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >