Produkty
Masło to tłuszcz jadalny, otrzymywany ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Nazwa masło jest zarezerwowane tylko dla produktów, które zawierają 80-90 proc. tłuszczu mlecznego i które nie posiadają domieszek tłuszczy roślinnych.
Najbardziej popularne gatunki masła to masło ekstra wyrabiane ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej oraz masło śmietankowe, które powstaje z nieukwaszonej śmietanki.
Masło jest bardzo chętnie używane jako smarowidło do pieczywa i tostów. Można go używać do ciast i babeczek. Nie powinno być używane do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ szybko się przypala, przez co powstają substancje szkodliwe dla zdrowia.
Masło nie może być zbyt długo przechowywane, ponieważ z czasem jełczeje.
Zobacz artykuł: Śniadanie do łóżka!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
735.0 | 0.7 | 82.5 | 0.7 |
Na skróty