Produkty

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe to rodzaj kremu wytwarzanego z orzeszków ziemnych, przeznaczony do smarowania pieczywa, rzadziej do wypieków. Jest niezwykle popularny w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej.

Orzeszki ziemne są prażone w wysokiej temperaturze, następnie szybko chłodzone, pozbawiane łupin oraz gorzkiego serca, mielone z dodatkiem soli, cukru i utwardzonego oleju roślinnego.

Masło orzechowe jest bogate w witaminę E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera fosfor, potas, żelazo, magnez i wapń. Jest jednak bardzo kaloryczną przekąską, więc pomimo, iż jest zdrowe, nie powinno być zbyt często jedzone, przede wszystkim ze wzgledu na dużą zawartość tłuszczu.

Świeże pieczywo posmarowane masłem orzechowym jest pyszną przekąską. Może być również stosowane do naleśników, ciast i deserów.

W kuchni amerykańskiej popularne jest jedzenie tostów posmarowanych dżemem i masłem orzechowym.

Zobacz artykuł: Fistaszki na długowieczność!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
695.0 13.0 67.0 10.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >