Produkty

Melon

Melon

Melon to gatunek ogórka z jadalnym owocem, który równocześnie należy do jednorocznych roślin dyniowatych. Prawdopodobnie pochodzi z terenów Azji lub Afryki. Obecnie uprawiany jest w wielu rejonach świata.

Melon jest owocem niskokalorycznym oraz bogatym w witaminy A i C. Zawiera potas oraz beta-karoten. Melony posiadają właściwości przeczyszczające i moczopędne, ze względu na dużą ilość zawartej w nich wody. Owoc ten zjedzony przed snem poprawi jego jakość.

Melon zazwyczaj jedzony jest na surowo, można go dodawać do sałatek, drinków, sorbetów, lodów, chłodników, a nawet do mięs. Wraz z szynką parmeńską jest idealną przystawką.

Zobacz artykuł: (Nie)typowe łączenia smaków!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >