Produkty

Mięso mielone

Mięso mielone

Mięso mielone to zmielone lub rozdrobnione mięso bez kości. Do mielenia nadają się wszystkie rodzaje mięsa, ale zazwyczaj jest to wieprzowinawołowina i drób. W Japonii popularne jest wykonywanie surimi, czyli paluszków z mielonego mięsa ryb, zazwyczaj morszczuka, dorsza i mintaja.

Mięso można zmielić w sklepie lub kupić już zmielone, zapakowane w paczki. Można je również zmielić w domu za pomocą maszynki do mięsa albo robota kuchennego.

Mięso mielone jest podstawą wielu popularnych dań. Najpopularniejszymi potrawami są sznycle, pulpety, gołąbki, tatarlasagne i spaghetti bolognese.

Zobacz artykuł: Kotlety mielone - burgery ze śledzia norweskiego!

Zobacz artykuł: Mięso - smak gwarancją sukcesu!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
308.0 10.3 30.0 0.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >