Produkty
Mięta to rodzaj rośliny z rodziny jasnowatych. Występuje w Europie, Azji i Afryce. Jest zieloną rośliną o drobnych kwiatach i o bardzo charakterystycznym aromacie.
Bardzo często uprawiana jako roślina lecznicza i ozdobna. Napar z listków mięty wspomaga trawienie, likwiduje kolkę, wzdęcia i ma działanie rozkurczające. Wpływa pozytywnie na apetyt, likwiduje zgagę oraz pomaga w leczeniu salmonelli, gronkowca i bakterii coli.
Mięta jest bardzo chętnie używana w produkcji kosmetyków, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Parówki z mięty są idealnym remedium na problemy z trądzikiem.
W kuchni mięta jest stosowana chętnie do sosów, mięs, ryb, sałatek warzywnych i owocowych. Jest idealna zarówno do napojów gorących, jak i zimnych. Dodatkowo dzięki rozgryzionemu listkowi mięty pozbędziemy się przykrego zapachu z ust (więcej o sposobach na świeży oddech znajdziesz tutaj).
Zobacz artykuł: Zdrowie w kuchni, czyli zioła!
FOT. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
44.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Na skróty