Produkty

Migdały

Migdały

Migdały to owoce pestkowe, pochodzące z terenów Azji. Obecnie są uprawiane w Hiszpanii, Ameryce Północnej oraz we Włoszech.

Migdały są świetnym źródłem witaminy E, magnezu i kwasu foliowego. Działają leczniczo przy chorobach układu moczowego, dróg żółciowych, dodatkowo pomagają przy chrypkach i suchym kaszlu. Mogą być stosowane jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli.

Migdały mogą służyć jako zdrowa przekąska, posypka na ciasta i desery, dodatek do mięs, ryb oraz zup. Migdały są bazą do marcepanu oraz do orszady, czyli napoju na bazie migdałów, mleka i cukru.

Zobacz artykuł: Kawa na upały!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
572.0 20.0 52.0 20.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >