Produkty

Mintaj

Mintaj

Mintaj to gatunek ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych. Mintaj ma ciało pokryte łuskami kolistymi. Ma barwę oliwkowoszarą w ciemne plamy. Podobnie, jak dorsz, posiada trzy płetwy na grzbiecie i wąsy. Może urosnąć do około 45 cm.

Mintaj jest jedną z najważniejszych ryb dla światowego rybołówstwa. Odławiany jest przede wszystkim przez Koreańczyków, Amerykanów, Rosjan oraz Japończyków. Mintaj jest używany do produkcji paluszków rybnych, filetów oraz surimi, czyli mielonego mięsa ryb, zazwyczaj mintaja, morszczuka i dorsza.

Mintaj, ze względu na swoje delikatne mięso jest prawdziwym przysmakiem. Można go smażyć, piec, grillować oraz dusić. Może być również bazą do zup rybnych.

Mintaj posiada bardzo małą ilośc tłuszczu, dlatego jest idealny dla osób odchudzających się.

Zobacz artykuł: 10 faktów o rybach!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
73.0 16.6 0.6 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >