Produkty

Miód

Miód

Miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły. Dzieli się ze względu na surowiec, z jakiego powstał. Wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane (zobacz, który miód wybrać). W sklepach można znaleźć także miody syntetyczne, ale mają one niewiele wspólnego z produktem naturalnym, mającym wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

Świeży miód ma konsystencję płynną i nosi nazwę patoka. Po pewnym czasie następuje krystalizacja cukru zawartego w miodzie i powstaje postać zestalona czyli tak zwany krupiec.

Miód ma niezwykłe właściwości antyseptyczne, poprawia ukrwienie oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo pozytywnie wpływa na skórę, cerę, włosy i paznokcie. Więcej na temat właściwości miodu przeczytasz tutaj.

Miód może być bazą do wielu potraw, przede wszystkim ciast i deserów. Jest pysznym dodatkiem do mięs, a szczególnie do dziczyzny.

Zobacz artykuł: Nie tylko pszczoły robią miód!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
324.0 0.3 0.0 79.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >