Produkty
Miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły. Dzieli się ze względu na surowiec, z jakiego powstał. Wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe oraz mieszane (zobacz, który miód wybrać). W sklepach można znaleźć także miody syntetyczne, ale mają one niewiele wspólnego z produktem naturalnym, mającym wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.
Świeży miód ma konsystencję płynną i nosi nazwę patoka. Po pewnym czasie następuje krystalizacja cukru zawartego w miodzie i powstaje postać zestalona czyli tak zwany krupiec.
Miód ma niezwykłe właściwości antyseptyczne, poprawia ukrwienie oraz wzmacnia odporność. Dodatkowo pozytywnie wpływa na skórę, cerę, włosy i paznokcie. Więcej na temat właściwości miodu przeczytasz tutaj.
Miód może być bazą do wielu potraw, przede wszystkim ciast i deserów. Jest pysznym dodatkiem do mięs, a szczególnie do dziczyzny.
Zobacz artykuł: Nie tylko pszczoły robią miód!
Fot. 123RF.COM/PICSEL
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
324.0 | 0.3 | 0.0 | 79.5 |
Na skróty