Produkty

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe to składnik spożywczy bardzo chętnie stosowany w kuchni azjatyckiej. W Europie popularne jest mleczko kokosowe z puszki.

Aby otrzymać mleczko należy zalać koprę albo wiórki kokosowe wrzątkiem, a następnie przecedzić przez gazę albo sitko. Uzyskujemy wówczas pyszny, aromatyczny, biały płyn przypominający mleko. Zawiera około 20 proc. tłuszczu.

Mleczko kokosowe jest wspaniałym dodatkiem w kuchni. Można go dodać do kawy, koktajli, naleśników, owoców, a nawet do zup i mięs. Nadaje pyszny i świeży aromat.

Zobacz artykuł: Kokosowy poradnik!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
203.0 2.1 18.0 8.1
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >