Produkty

Mleko w proszku

Mleko w proszku

Mleko w proszku to przetwór mleczny, który uzyskuje się poprzez odparowanie wody z mleka. W proszku może pozostać około 2 proc wody. Mleko pozbawiane jest wody w bardzo wysokiej temperaturze, przez co proces ten zachodzi bardzo szybko.

Mleko w proszku jest źródłem białka, wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Jest dostępne w wersji półtłustej i odtłuszczonej.

Mleko w proszku w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako półprodukt do produkcji czekolad, lodów, jogurtów, twarogów i serów.

Mleko w proszku jest często stosowane przez sportowców jako substytut odżywek białkowych.

Zobacz artykuł: Coca- cola, Pepsi i Oranżada w proszku!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
496.0 26.5 26.5 38.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >