Produkty

Morele suszone

Morele suszone

Morela to roślina pochodząca z terenów Azji. Obecnie uprawiana jest w wielu rejonach świata, w tym w Polsce.

Morele suszone są idealną przekąską nie tylko dla odchudzających się osób. Są bogate w witaminę C, A, beta karoten, potas i błonnik.

Suszone morele posiadają właściwości zasadotwórcze, co często jest wykorzystywane przy leczeniu nadkwasoty. Dodatkowo pozytywnie wpływają na pracę serca, obniżają ciśnienie, leczą anemię oraz choroby oczu. Zalecane są w szczególności kobietom, ponieważ suszone morele wpływają na prawidłowy poziom estrogenu w organizmie.

Sprawdzają się idealnie jako przekąska, dodatek do ciast i deserów. Można nimi nadziewać mięsa oraz dodawać do sałatek.

Zobacz artykuł: Kwiaty na słodko!

FOT. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
284.0 5.4 1.2 72.2
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >