Produkty

Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella to rodzaj sera niedojrzewającego, pochodzącego z południowych Włoch. Tradycyjnie ser ten jest wytwarzany z bawolego mleka, ewentualnie z mleka krowiego lub z ich mieszanki.

Mozzarella sprzedawana jest w niewielkich kawałkach o obłym kształcie, zanurzonych w serwatce. Charakteryzuje się delikatną konsystencją oraz kremowym smakiem.

Bardzo chętnie używa się mozzarelli w kuchni włoskiej - jest ważnym dodatkiem do potraw takich jak pizza, sałatka caprese i lasagne. Dzięki obróbce termicznej rozpuszcza się i staje się bardzo rozciągliwym serem. Nadaje się również do jedzenia na surowo, bez żadnych dodatków. Idealnie pasuje do pomidorów, oliwek i świeżej bazylii.

Zobacz artykuł: Zdrowie i smak we włoskim stylu!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
178.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >