Produkty

Musztarda

Musztarda

Musztarda to rodzaj zimnego sosu, produkowanego z ziaren gorczycy. Powstaje przez złączenie ziaren gorczycy (białych, czarnych lub sarepskich) z octem, cukrem i solą. Wyróżnia się wiele jej odmian, ze względu na stopień rozdrobnienia ziaren i rodzaj gorczycy.

Najpopularniejsze odmiany to musztarda stołowa, sarepska i dijon.

Dzięki zawartości gorczycy musztarda łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu, działa antybakteryjnie i obniża ciśnienie krwi.

Stosowana jest głównie do poprawienia smaku potraw, przede wszystkim mięs i wędlin. Używana również do marynat.

Zobacz artykuł: Domowa musztarda!

Zobacz przepisy z musztardą!

Fot.123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
92.0 3.7 3.2 12.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >