Produkty

Produkty: B

Bagietka
Bagietka Bagietka to rodzaj bardzo długiego, nawet 1-metrowego, cienkiego pieczywa pszennego. Nazywa się ją czasem również bułką paryską lub francuską. Nazwa "bagietka" pochodzi od francuskiego... Czytaj więcej >
Bakalie
Bakalie Bakalie to różne suszone lub kandyzowane owoce. Zaliczają się do nich np.: migdały, orzechy, rodzynki , kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, suszone daktyle , suszone figi ,... Czytaj więcej >
Bakłażan
Bakłażan Bakłażan lub oberżyna to owoc (konkretnie jagoda), a jego prawidłowa nazwa to psianka podłużna. Rzadziej można spotkać się z nazwami takimi jak gruszka miłosna, jajko krzewiaste czy... Czytaj więcej >
Banan
Banan Banany to owoce dostępne przez cały rok. Posiadają dużo wartości odżywczych. Zawierają potas, są źródłem witaminy C i błonnika, a także cukrów prostych, które zapewniają szybki... Czytaj więcej >
Bataty
Bataty Bataty, czyli słodkie ziemniaki lub pataty, to tak naprawdę wilce ziemniaczane. Ta roślina uprawna z rodziny powojowatych, pochodzi z Ameryki Południowej. Nie spotyka się jej w stanie dzikim.... Czytaj więcej >
Bazylia
Bazylia W kuchni poprawia smak, a jako zioło leczy. Bazylia ma właściwości wzmacniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne. Ułatwia trawienie. Po oderwaniu kawałka listka i jego... Czytaj więcej >
Bekon
Bekon Bekon to okrojony z tłuszczu boczek pokrojony w cienkie paski, peklowany za pomocą soli, po czym może być smażony lub wędzony. Bekonem nazywa się także inne kawałki mięsa przygotowane... Czytaj więcej >
Biała czekolada
Biała czekolada Czekolada to wyrób sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, środka słodzącego i innych dodatków. Czekolada biała nie zawiera w sobie proszku kakaowego. W najlepszych... Czytaj więcej >