Produkty
Natka pietruszki, to inaczej zielone liście wyrastające z korzenia pietruszki. Jest bardzo cenioną przyprawą oraz leczniczym ziołem.
Natka pietruszki jest bogata w witaminę C (jedna łyżka listków dostarcza dzienną dawkę tej witaminy!), karoten, potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fluor i fosfor.
Pozytywnie wpływa na trawienie oraz pobudza przemianę materii. Dodatkowo natka pietruszki zapobiega wzdęciom i jest moczopędna.
Ma działanie rozkurczowe, pomaga w wywołaniu spóźnionej miesiączki i łagodzi bóle menstruacyjne.
Jest idealnym dodatkiem do potraw. Nadaje wspaniałego aromatu zupom, sosom i mięsom. Można je dodawać do sałatek lub jako ozdoba talerza lub potrawy.
Może być używana jako składnik orzeźwiających koktajli.
Zobacz artykuł: Zielona kuchnia!
Energia [kcal] | Białko [g] | Tłuszcz [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|
41.0 | 4.4 | 0.4 | 9.0 |
Na skróty