Produkty

Obwarzanek

Obwarzanek

Obwarzanek to rodzaj wytrawnego pieczywa o średnicy kilkunastu centymetrów. Zazwyczaj jest z dodatkiem maku, soli, sezamu i kminku. Obwarzanek przypomina pierścień, na jego powierzchni tworzą się sploty w formie spirali. Ma kolor od jasnozłocistego do jasnobrązowego.

Wykonywany jest z mąki pszennej, tłuszczu, cukru, drożdży, soli i wody. Po uformowaniu i wyrośnięciu jest zanurzany na chwilę we wrzątku i gotowany, następnie posypuje się go przyprawami i piecze się, aż do zarumienienia.

Produkt nazywany obwarzankiem krakowskim może być produkowany w granicach Krakowa i powiatów krakowskiego i wielickiego. Obwarzanek krakowski to jeden z symboli Krakowa - jest to produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej.

Zobacz artykuł: Egipski Wynalazek!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
369.0 11.9 6.0 72.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >