Produkty

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny to ocet powstający z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu procesowi dojrzewania w drewnianych beczkach.

Tradycyjny ocet balsamiczny ma ciemną barwę, gęsta konsystencję i słodko - kwaśny smak.

Tradycyjny ocet balsamiczny produkowany jest zazwyczaj winogron odmiany białej Trebbiano lub czerwonej odmiany o nazwie Lambrusco. Ocet balsamiczny lepszego gatunku dojrzewa nawet rok.

Gorsze rodzaje są dosładzane cukrem i barwione karmelem.

Zobacz artykuł: 7 smakowitych przekąsek na 7 dni tygodnia z hiszpańską celebrytką w tle!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
116.0 0.7 0.1 23.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >