Produkty

Ocet winny

Ocet winny

Ocet winny to ocet wytwarzany z wina poprzez proces fermentacji octowej.

Produkowany jest z wina białego oraz czerwonego, jego smak jest zależny od długości leżakowania - im dłużej jest przechowywany tym ma lepszą jakość.

Ocet winny dobrej jakości dostarcza organizmowi magnezu, fosforu oraz potasu.

Ocet winny z białego wina jest delikatny, często stosowany do doprawienia sałatek i surówek, natomiast ocet winny z czerwonego wina jest używany do robienia marynat dla mięs oraz ryb.

Zobacz artykuł: Beztłuszczowa uczta dla podniebienia!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
88.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >