Produkty

Ogórek

Ogórek

Ogórek to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z terenów Himalajów, obecnie uprawiany jest we wszystkich strefach klimatycznych. Ogórki posiadają bardzo wiele odmian i rodzajów, jednak kiedy je kupujemy, najważniejszy okazuje się sposób ich uprawy, który dzieli je na dwa rodzaje: gruntowe i szklarniowe.

Owoce ogórka to wydłużone jagody, o różnej wielkości, o skórce pokrytej brodawkami lub gładkiej. Ma barwę od ciemnozielonego do żółtego.

Ogórki są źródłem potasu, fosforu, wapnia, sodu, magnezu i błonnika, ale ich głównym składnikiem jest woda. Nawadniają organizm, dzięki czemu pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Bardzo często są wykorzystywane przez producentów kosmetyków do produkcji maseczek i kremów.

Ze względu na swój charakter zasadowy pozytywnie wpływają na proces trawienia oraz odkwaszania organizmu.

Zobacz artykuł: 10 zaskkakujących właściwości ogórków.

Zobacz przepisy na ogórki!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
13.0 0.7 0.1 2.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >